“A principis del segle XX, el meu avi matern i després el meu pare ja comerciaven amb el ví. Així doncs, vaig crèixer entremig de bocois ben arrenglerats al celler.”
Jordi Marquet Mandicó
Després d’una joventut com aquesta, va ser lògic que un dia de setembre del 1974 (hem oblidat amb precisió quin va ser…), el Jordi Marquet i la seva esposa Frédérique inauguressin la primera botiga d’Andorra dedicada als productes selectes, als vins i als espirituosos. Estava emplaçada llavors a l’avinguda Carlemany d’Escaldes-Engordany.
Marquet ha evolucionat al mateix ritme que la seva clientela, passant de l’estatus de botiga selecta fins al de Gourmeterie®. Gourmeterie? De què es tracta? El principi és el següent: posats a vendre bons productes i bons vins, per què no proposar als clients degustar-los in situ, asseguts entorn d’una típica taula de bistrot.
El 2004, trasllat de la Gourmeterie Marquet cap a un local de tres nivells de la Plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany: celler al subsòl, botiga-bistrot a la planta baixa i restaurant al primer pís. Vet aquí la novetat : el restaurant, el proveïdor del qual es troba justament al pis de sota.
Desde l’inici de la nostra activitat, alguns productes imprescindibles s’han acabat imposant als clients de La Gourmeterie.
Al marge de tot això, la família Marquet és una bona coneixedora i alhora col·leccionista de grans vins, poden visitar la impressionant col·lecció Marquet.
Al maig del 2013, Marquet emprèn un projecte d’envergadura: donar suport a la candidatura d’inscripció dels Climats de Bourgogne al Patrimoni Mundial de l’Unesco. En convertir-se en un dels vuit Grans Mecenes Fundadors, Marquet apadrina de la manera més sòlida aquest “dossier”. Prova del gran respecte que professa la família Marquet als vins de Bourgogne.
Des del 2011, l’Amalia i el Guillem Marquet, associats amb el David Vila i el Norbert Puzenat, participen com Equip d’Andorra al campionat del món de degustació a cegues, organitzat per la Revue du Vin de France. Sempre amb resultats molt honorables:
– 2011, Torroja, Espanya, Campionat d’Europa: 5ens entre 12 equips.
– 2012, Malmö, Suècia, Campionat d’Europa: 5ens entre 13 equips.
– 2013, Léognan, França, Campionat del Món: 4rts entre 16 equips.
– 2014, Aÿ, França, Campionat del Món: 3rs empatats entre 18 equips.
– 2015, Châteauneuf-du-Pape, França, Campionat del Món: 4rts entre 20 equips.
– 2016, La Londes-Les-Maures, França, Campionat del Món: 5ens entre 21 equips.
Tingueu en compte que Andorra és l’únic equip en mantenir-se sempre en el Top 5 en 6 edicions.